Evaluare utilizator: 



/ 0
Realitatea pe care o observam este realitatea pe care am construit-o. Fiecare dintre noi avem in minte imagini construite despre realitate, care nu se pliaza neaparat pe adevar ci mai degraba pe tiparele culturale si experientiale ale mintii noastre, prin care am flirtat informatiile din mediu. Mai mult decat atat,
avem tendinta de a considera viziunea mintii noastre adevarata, pentru ca avem atasamente fata de imaginile pe care le construim si le elaboram la nivelul mintii. Ne referim la imagini despre noi insine, despre ceilalti, despre nevoile, scopurile si relatiile noastre, pentru care cream stereotipii de percepere si evaluare, care actioneaza ca un filtru de selectie pentru lumea extrem de confuza si larga care ni se prezinta in fata noastra. Dar mai mult decat a fi doar un filtru, o stereotipie include propria pozitie si propriile valori, iar uneori sunt grefate de sentimentele asociate in timp propriei imagini despre lume.
Daca mutam scopul nostru de pe a privi lumea prin unghiul propriilor stereotipii pe scopul intelegerii autentice a lumii, realitatea se schimba odata cu schimbarea opticii. O structura cognitiva rigida ne ingusteaza capacitatea reala de intelegere si adaptare, ne face prizonierii propriei noastre minti. Exista mai multe cai de dapasire a subiectivitatii noastre pentru a nu mai confunda propria imagine asupra realitatii cu realitatea propriu-zisa: ascultarea empatica si nonjudecativa, eliminarea prejudecatilor si parerilor preconcepute, renuntarea la mituri si teorii, deplasarea efectiva de la o viziune la alta si acceptarea celeilalte ca fiind la fel de indreptatita. Aceasta ar parea la prima vedere un atentat la propria personalitate, pentru ca a avea o perceptie personala reprezinta garantia si constiinta propriei noastre valori, fortareata care ne protejeaza propriile experiente, contextul pe care l-am creat si in care ne simtim in siguranta. Daca ne vom da voie sa iesim din propriile tipare ale mintii, daca ne transpunem si privim lumea cu alti ochi, prin ascultare, empatie si renuntare, nu doar ca nu vom pierde autenticitatea noastra, dimpotriva, ne vom imbogati atat perceptia cat si lumea interioara. Vom fi capabili sa acceptam simultan viziuni diferite ca fiind adevarate, sa simtim diferit si sa actionam diferit, ceea cea aduce un plus de valoare personalitatii şi vieţii noastre.