eXTReMe Tracker

Avem 6 vizitatori și niciun membru online

Valorile din spatele unei mentalitati sanatoase

Evaluare utilizator:  / 0
SlabCel mai bun 

Se vorbeste atat de putin despre valori, sau poate nu am gasit eu articole scrise pe aceasta tema. Valorile reprezinta  ghidajul in viata, seteaza directia pe care mergem si ne construiesc personalitatea, in timp ce credintele sunt combustibilul care angreneaza motorul numit persoana in actiune. Si impreuna, valorile si credintele ne structureaza mentalitatea pe care se pliaza viata noastra.

Poti fi bogat doar daca ai o mentalitate de om bogat, poti trai impacat si multumit doar cu mentalitatea unui om care si-a gasit linistea sufleteasca. Poti avea tot ce iti doresti de la viata, doar daca adopti mentalitatea potrivita, daca te rupi de vechi tipare de gandire si te transformi in persoana care vrei sa fii. Si pentru asta, mai intai de toate este nevoie sa stabilesti iar si iar valorile care te ghideaza. Valorile nu sunt un dat, nu raman fixe in constiinta ta decat daca nu iti doresti beneficiile schimbarii. Ne dam seama ca avem nevoie sa ne ghidam si sa inoculam valori noi, de obicei doar atunci cand viata ne obliga: prin nereusite, rutina care ne deranjeaza, esecuri sau neimpliniri. De putine ori intelegem inainte de un soc ca este nevoie de o schimbare a punctelor de reper potrivit carora sa actionam in fiecare imprejurare. Pentru ca aceasta este o valoare: o idee de referinta potrivit careia actionam fara exceptie, in orice imprejurare.

Daca am ajuns sa traim un soc, acesta nu poate fi considerat un esec decat daca renunti sa mergi mai departe. Altfel, cand viata te socheaza, este semn ca este nevoie so o restructurezi din temelii si aceste temelii sunt valorile la care te raportezi. Poti stabili noi valori considerand ce anume te-a adus in starea de soc si sa reconsideri din acest punct care sunt noile ghidaje de care ai nevoie.

Nu putem alege valori care sa ne conduca actiunile doar in functie de cat de bine ne suna in ureche, intuitiv. Nici nu ne putem indeparta foarte mult de ceea ce suntem noi  ca si tipar comportamental sau temperament. De asemenea este indicat sa tinem seama de dorintele, tendintele si inclinatiile noastre naturale. De exemplu libertatea este o valoare ravnita de multi, dar putini sunt la nivelul la care sa poate trai asumandu-si libertatea ca valoare, tocmai pentru ca  “freedom it is not free”. Este o adevarata maiestrie sa identifici corect nivelul la cere te afli si sa alegi acele valori care sa te ghideze corect de acum pe drumul tau. Intr-o buna zi poate fi libertatea valoarea ta suprema, dar pana atunci asigura-te ca valori precum perseverenta, curajul, increderea in tine, disciplina, scopul in viata, sunt valori care curg deja natural in sangele tau. Altfel libertatea este o valoare inca indepartata pentru tine.

Valori de care ai acum nevoie sunt cele care iti sustin imediat noua persoana care vrei sa fii. Poate valori precum rabdarea, ascultarea, iubirea, acceptarea, toleranta sau compasiunea iti sunt in acest moment de folos, pana cresti pe un alt nivel de constiinta. Fiecare dintre noi stie cel mai bine care sunt valorile care il vor ajuta sa faca schimbarea de care are nevoie. Simplitatea in a adopta valori noi vine din faptul ca pur si simplu hotarasti cine vrei sa fii si spui: de acum inainte ma ghidez dupa aceste valori, in timp ce ramai flexibil si in functie de ceea ce se intampla in viata ta, ajustezi valrole cu un singur si redutabil motiv: propria ta evolutie. Uneori, schimbarea valorilor poate fi perceputa ca o agresivitate, pentru ca obliga la renuntarea la vechi atasamente, alteori poate fi dureroasa sau grea. Tot ce stiu este ca efortul de a schimba valori care nu iti mai servesc cu cele pe care le alegi sa te propulseze, poate fi doar benefica 100%.