eXTReMe Tracker

Avem 15 vizitatori și niciun membru online

1. Reactia emotionala

Evaluare utilizator:  / 0
SlabCel mai bun 

Reacţiile emoţionale nedorite generează emoţii neplăcute şi stari interioare inconfortabile. Cum gestionez starea mea interioară astfel încât să mă simt bine cu mine insămi şi să cultiv relaţii armonioase, îşi gaseşte cel mai direct răspuns în cultivarea capacităţii de a recunoaşte emoţiile şi trăirile interioare. Cum să fii stăpânul propriilor tale trăiri, să conştientizezi gândurile care le-au generat şi să le redirecţionezi în favoarea îndeplinirii scopului

 

de comunicare propus fără să te autosabotezi, este întrebarea la care toţi, absolut toţi, avem nevie sa răspundem.

Emoţiile şi trăirile noastre sunt de fapt obiceiuri de a reacţiona emotional, de a ne raporta la stimuli exteriori. Pentru a schimba un obicei cum ar fi aşezarea pantofilor în raft când intri în casă, este nevoie de 21 de zile de practică consecventă. Pentru a schimba un obicei precum raspunsul emoţional spontan, este nevoie de mult mai mult timp de practică. Este nevie de multe de luni de muncă interioară pentru a forma o nouă deprindere de a reacţiona emoţional, cu atât mai mult cu cât capacităţile emoţionale pe care vrem să le dobândim sunt mai complexe. Doar gândul că „data viitoare voi reacţiona diferit, acum ştiu”, nu este suficient. Ocaziile repetate de a practica efectiv o nouâ reacţie emoţională sunt cele care ne permit să ne reconstruim efectiv răspunsul.

Iată o cale simplă de a înţelege cum funcţionează mecanismul de transformare interioară pentru a reacţiona pozitiv la evenimente. Îmi amintesc acum că Stephen Covey spunea „10 % din viaţă este determinată de ceea ce ţi se întâmplă iar 90 % din viaţă este decisă de modul în care reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă”.

 

 

Cum procedăm?

 

1. Conştientizăm necesitatea de schimba o anumită reacţie emoţională sau beneficiile unui comportament nou.

 

2. Ne asumăm responsabilitatea transformării noastre interioare.

 

3. Corectăm gândirea care determină răspunsul automatizat pe care l-am creat in timp.

 

4. Creăm ocazii de a exersa o nouă deprindere. Aceste ocazii de asemenea există dacă am ajuns în momentul în care ne dorim cu adevărat să reacţionîm diferit la un anumit stimul.

Metoda funcţionează şi mai bine dacă găsim o persoană care întruchipează noua calitate şi învăţam prin imitaţie un nou comportament. Dacă de exemplu ne dorim să devenim buni ascultători, evaluăm cât de important este pentru noi să avem această deprindere - stabilim beneficiile, devenim conştienţi că suntem în măsură să ne asumăm un nou comportament –ne asumăm responsabilitate şi corectăm mecanismul gandirii prezente. Rămâne doar să respectăm angajamentul interior de a reacţiona diferit – fără să întrerupem covorbitorul, fără să trecem de la un subiect la altul inoportun, păstrând contactul vizual care denotă interesul şi respectul. Orice relaţie poate fi transformată într-o oportunitate de a învăţa ascultarea. În scurt timp şi relaţia se va transforma.

Un exemplu mult mai simplu este acela în care te enervezi mereu când un apropiat face un lucru în mod repetat. Cum ar fi relaţia voastră dacă nu te-ai mai enerva? Cât de mult îţi doreşti sa îţi schimbi reacţia? Propune-ţi să înveţi o reacţie nouă. Vei observa că dacă tu îti schimbi mai întâi reacţia, în timp, partenerul tău îşi va schimba comportamentul. A mai rămas parctica. Exersează, exersează!