eXTReMe Tracker

Avem 7 vizitatori și niciun membru online

CREDINTE VECHI - CREDINTE NOI

Evaluare utilizator:  / 0
SlabCel mai bun 

 

 

                Exista credinte care actioneaza ca niste bariere in atingerea propriilor scopuri si ne determina sa traim sub adevaratul  nostru  potential. In consecinta este momentul sa le descoperim pe toate si sa le transformam in credinte propulsatoare, care ne vor conduce spre atingerea usoara, subliniez usoara, a obiectivelor. Pentru ca numai credintele pot facilita schimbarile pe care ni le dorim in viata, doar cu credinte potrivite reusim sa trecem la nivele superioare de evolutie. Credintele s-au format in urma experientelor si influentelor traite pana in momentul de viata la care ne aflam. Fiecare dintre noi investeste in propriile credinte pentru ca datorita lor isi contureaza un sistem personal de stabilitate a gandirii prin care priveste lumea. Este prima pozitie perceptuala din NLP, cand privim relitatea din punctul nostru de vedere. Credintele ne dau de asemenea sentimentul de siguranta in existenta noastra,

ne bazam pe ele si avem atasamente fata de ele. Cu alte cuvinte nu vrem sa le pierdem. Dar nu despre pierdere este vorba cand lasam in urma o gandire care nu ne mai este de folos in noul stadiu in care vrem sa pasim, pentru a atinge alte obiective sau pentru a intra in contexte de viata noi.

Credintele pot fi schimbate nu prin renuntare la crdinte vechi ci prin transformarea lor si adaptarea gandirii la un nou context, atunci cand lucrurile nu mai functioneaza sau cand vrem sa deschidem noi orizonturi. A doua pozitie perceptuala din NLP ne transpune in felul de aprivi lucrurile din punctul de vedere al altei persoane. Acest lucru poate fi de folos pentru a transforma propriile credinte daca ne dam seama ca am avea de castigat daca privim lucrurile de aceeasi maniera. Uneori se intampla sa apara in jur exact persoana care crede ca avem nevoie sa credem si noi.

Alteori procesul de identificare a credintelor care ne tin pe loc necesita o investigare mai atenta. A treia pozitie perceptuala din NLP este cea in care privim lucrurile din afara. Uneori putem idantifica credintele limitative privind din exterior la propriul nostru mod de gandire.

Cele mai bune rezultate le obtinem insa prin interogare in legatura cu credintele noastre. Si pentru ca credintele actioneaza ca sa confirme ce credem noi despre ceea ce este posibil si ceea ce nu este posibil, cea mai eficienta intrebare a carei raspuns identifica credintele care ne limiteaza este: Pot? Un alt principiu din NLP spune ca orice cineva a reusit, poate reusi oricare alta persoana. Posibilitatea o vedem de multe ori ca si abilitate personala.

Intrebarea Pot? poate obtine din acest punct de vedere doar raspunsul: Pot numai daca incerc. Ca sa intelegi ce poti, actioneaza. O alta intrebare necesara pentru a identifica credinte limitative este legata de ceea ce credem ca meritam. Raspunsul afirmativ, vine sa corecteze ce am aflat despre noi de a lungul timpului: nu esti suficient de bun, nu te-ai nascut in familia potrivita, acum e prea tarziu pentru tine, nu ai temperamentul potrivit, etc. Toate acestea sunt credinte limitative referitoare la ceea ce meritam. Adoptand un mod de gandire nou: sunt atat de bun pe cat pot dovedi ca sunt,  mediul in care m-am nascut si copilarit nu dicteaza imprejurarile pe care le pot crea in viata, niciodata nu e prea tarziu, pot adapta  si ajusta trasaturile mele temperamentale in folosul meu,  putem schimba toate actiunile noastre viitoare, pentru ca credintele sunt motoareale actiunii.

Putem de asemenea testa toate credintele noastre intrebandu-ne ce ne impiedica sa actionam. Ce gandim la nivelul cel mai profund si reprezinta un obstacol. Iata cateva credinte pozitive benefice:

1.       Ca sa inteleg, actionez!!

2.       Esecul nu exista, exista doar feedback.

3.       Detinem toate resursele interioare de care avem nevoie sau ele vor aparea din mediu la momentul potrivit.

4.       In spatele oricarui comportament se afla o credinta care il determina.

5.       Intotdeauna solutiile sunt la indemana.

Pentru fiecare blocaj din viata exista o credinta care ne tine acolo so o credinta specifica care ne scoate de acolo.Sa identificam amandoua credintele si sa o inlocuim pe prima cu a doua prin aducerea ei in muschi, pana o simtim ca adevarata in toata fiinta noastra. Intrebarile potrivita pe care sa ni le adresam sunt intrebari care incep cu Care....? sau Cum.......?

In incheiere afirm cu incredere ca toate credintele limitative sunt credinte invatate din experienta sau preluate din mediu, in timp ce credintele pozitive exista apriori in fiecare dintre noi, in gandirea noastra naturala si nealterata, gandirea pura la care Karl Jung face referire. Putem accesa gandirea pura revenind la gandirea unui copil: copilul nu are teama de nimic, doar exploreaza lumea, neinfricat, liber si curios.