Avem 15 vizitatori și niciun membru online |
CREDINTELE LIMITATIVE
Aduse in lumina constientizarii, credintele limitative se modifica in mod natural. Odata constientizat blocajul datorita caruia nu a fost atins un obiectiv, este nevoie doar de feedbackul unui observator care a inteles mecanismul de autosabotare si da o mana de ajutor ca sa faca lumina in nebuloasa gandirii eronate, iar renuntarea la acea credinta apare in mod spontan. Credintele benefice se instaureaza numai in baza unei iubiri de sine si acceptari de sine reale si neconditionate si pe fondul unei gandiri de asamblu pozitive. In caz contrar, primele credinte care necesita schimbarea sunt cele referitoare la propria valoare- sentimentul ca esti acceptat in lume si iubit neconditionat si la felul in care privim lumea – ca un spatiu sigur si prietenos. Mecanismul de modificare a unei credinte cunoaste patru etape: 1. Constientizarea credintei limitative, care are loc de regula in urma unui esec . Credinta limitativa iese la suprafata odata cu intrebarea: Ce cred eu de fapt si m-a impiedicat sa ating obiectivul? Fara a fi nevoie de un esec, o credinta limitativa poate fi constientizata prin ascultare. Pastreaza mereu o parte a atentiei tale in interior, asculta-te pe tine. Sunt momente cand sinele tau iti vorbeste despre ce crezi, cine esti si ce trebuie sa faci. 2. Feedbackul este etapa in care primesti din mediu informatia ca toate sansele si conditiile erau pregatite sa actioneze pro si nici o piedica dinafara nu exista. Totul era favorabil, doar propria credinta nu. 3. Cedinta benefica.Este acum momentul cautarii credintei salvatoare, aspiratiei spre corectarea si flexibilizarea gandirii. De regula este o credinta opusa, sau in functie de context, este o credinta modelata si adaptata conjuncturii in care a vut loc esecul declansator al constientizarii. 4. Credinta si atitudine noua. In final credinta se va statornicii prin repetare si amintire constanta, prin integrarea ei in sistemul curent de credinte si verificarea validarii acesteia de catre atitudinile noi demonstrate in actiuni specifice, de catre experienta. Dupa un timp urmeaza ca aceasta noua credinta sa se aplice in situatii diferite in mod spontan.
Exemple de credinte limitative:
Iese asa cum conditiile evidente sau nevazute date propulseaza sa iasa.
NU merit sa mi se intample. Merit tot, pentru ca sunt creatie dupa chipul si asemanarea divinitatii. Merit pur si simplu pentru ca exist. Merit pentru ca sunt valoros. Merit pentru ca merit tot ce viata poate oferi oricarui om.
Nu sunt suficient de bun, pregatit, mobilizat, inteles, etc. Sunt ceea ce sunt, sunt asa cum sunt si pentru acest nivel, este suficient acum.
NU am resursele necesare. Toate resursele necesare exista in jurul meu sau pot fi create.
Nu am educatia necesara. Experienta se poate dovedi la fel de valoroasa ca si educatia academica.
Nu ma sprijina familia, prietenii, colegii, mediul meu este nefavorabil. Pot schimba mediul si pot limita relationarea cu oricine cred ca are o mentalitate care nu imi este benefica.
Nu am forta de a aciona si motivatia necesara. Forta vine din motivatie, iar motivatia nu este un dat, este reajustata constant. Imi refac zilnic forta, vigoarea si vitalitatea.
Nu pot. Pot tot ce altcineva a reusit inaintea mea, pot chiar mai bine.
Nu este posibil. Daca crezi ca se poate sau ca nu se poate, ai oricum dreptate. Incerc pana cand intrevad o posibilitate.
Nu imi place sa fac asta. Fiecare activitate are partea sa buna si partea sa rea. Le accept pe amandoua ca fiind necesare reusitei.
Este nevoie de foarte multa munca si eu nu am timp. Este suficient atat cat stiu ca sa reusesc. Pot invata pe parcurs.
Cea mai potrivita afirmatie care prin repetare inlatura credintele limitatiive este: SUNT TOTAL LIPSIT DE PREJUDECATI, INHIBITII, VINA, RUSINE SI AOUTOLIMITARE. |