eXTReMe Tracker

Avem 15 vizitatori și niciun membru online

1 Atitudini si valori

Evaluare utilizator:  / 0
SlabCel mai bun 

 

 

Pentru ca sunt predispoziţii acţionale, atitudinile ne determina comportamentul. Pentru ca pot fi definite ca luări de poziţii, atitudinile se conformează voluntar sau involuntar valorilor prioritare. Mai ştim că ceea ce se întâmplă în vieţile noastre se datorează în mare parte felului în care reacţionăm, adică comportamentului. Merită de aceea să aflăm care ne sunt propriile valori, dar şi credinţele şi convingerile, predispoziţiile, tiparele temperamentale, astfel încât să adoptăm atitudini conştiente care să genereze comportamente dezirabile.

 

 
Atitudinile, alături de reprezentările noastre asupra realităţii, indică şi reglează convergenţa opiniilor noastre. Atitudinile au un rol esenţial in comunicarea interpersonală. S-a dovedit că oamenii acordă mai multă atenţie comuniunii de atitudini decât convergenţei culturale. Astfel atitudinea influenteaza relatiile si comunicarea din cadrul relatiilor, determinand calitatea acestora.
 

La nivelul cel mai profund al expresivităţii atidudinale, conştientizate sau nu, se află valorile care ne motivează şi conturează dorinţele personale. O persoană percepe realitatea prin prisma valorilor sale, se exprimă şi acţionează potrivit acestor valori, formulează opinii personale. Ce este important pentru mine? De ce este important? Sunt întrebări pe care să ni le adresăm, iar răspunsurile se vor contura în mintea noastră fie prin autoobservare, fie prin acel „pur şi simplu ştiu”. Odată ierarhizate în mintea noastră, valorile personale ne conduc implicit spre atitudini benefice şi spre succesul comunicării.